ANAK PENEROKA FELDA SINGKIR UMNO DEMI MASA DEPAN LEBIH BAIK

Tetapi dia membuktikan yang mereka salah. Dia berjaya melakukannya dengan baik. Sangat baik sehingga dia mampu memiliki tiga kereta, sebuah Toyota Camry baharu, kenderaan pelbagai guna dan kereta lama Honda Civic, dan pendapatan yang mencukupi untuk menjaga tiga anaknya.

“Peneroka lama, sama ada mereka takut perubahan atau terlalu selesa dengan kehidupan masing-masing,” katanya.

Di bawah skim itu, peneroka boleh memilih untuk Felda menguruskan ladang mereka, daripada menanam semula pokok hingga menuai buah. Atau mereka boleh ambil semula semuanya dan menguruskan sendiri dan jual hasil pada Felda.

Sepanjang proses penanaman semula selama dua tahun, peneroka akan dapat elaun sara hidup RM1,500 yang perlu dibayar semula sebaik saja ladang mereka mula mendapat keuntungan.

Sama seperti ibu bapa mereka, peneroka generasi kedua terus menjadi sebahagian daripada pusingan hutang itu dan bergantung pada Felda.

Rakan Zulkifli, Zainal Md Dom berkata peneroka tidak nampak keadaan itu.

“Mereka terlalu selesa. Cakap kami tidak bersyukur. Bodoh kerana menolak sokongan Umno dan buat keputusan untuk urus sendiri tanah kami,” katanya.

Zainal berkata menguruskan tanah mereka seluas 10 ekar bukan kerja mudah tetapi bukan mustahil melakukannya.

“Lebih baik hidup bebas tanpa hutang berbanding pinjam barang tetapi akhirnya tidak keluar daripada hutang. Saya tidak mahu mewarisi hutang ibu bapa saya,” katanya.

Zulkifli dan Zainal mahukan hak mereka untuk menguruskan tanah sendiri.

Kedua-duanya berkata mereka dinafikan hak dan kemampuan untuk meningkat kerana Umno dan ahli politik yang dilantik ke Felda dan Felda Global Ventures Holdings (FGV) yang mengendalikan perladangan dan skim berkenaan.

“Penilaian yang salah, kerugian, tiada kejujuran tidak akan dapat memperbaiki kehidupan peneroka Felda. Bukannya kami tidak kenang budi, kami bersyukur tetapi kami dah bayar hutang kami,” kata Zulkifli.

Kedua-dua ibu bapa Zainal dan Zulkifli penyokong Umno.

“Kami mahu benda berubah. Kami mahu kehidupan lebih baik untuk anak kami. Susah untuk berubah tetapi ia tidak mustahil,” katanya.

Tidak takut menyuarakan rasa tidak puas hati mereka, Zulkifli dan Zainal percaya mereka melakukan perkara yang betul.

“Kami bayar cukai, ikut peraturan, tidak buat salah. Saya tidak takut,” kata Zulkifli.

Bagaimanapun, dia risau mengenai masa depan Felda dan krisis kepimpinan semasa dalam FGV yang masih tidak selesai.

Syarikat perladangan itu pada masa ini berdepan masalah kepimpinan selepas presiden dan ketua pegawai eksekutifnya Zakaria Arshad diarahkan bercuti sehingga siasatan kes salah guna kuasa dan salah pengurusan selesai.

Zakaria membalas balik dengan menuduh Pengerusi FGV Isa Samad turut melakukan kesalahan sama.

Zulkifli bimbang krisis itu akan menjejaskan nilai saham FGV yang ibunya beli menggunakan wang pinjaman.

Zulkifli membayar RM50 sebulan selama dua tahun lalu untuk membayar pinjaman itu.

Zainal bertuah kerana selepas memujuk ibu bapanya, mereka menolak tawaran untuk mendapatkan saham FGV.

Tetapi hampir 80% peneroka mengambil tawaran itu. Peneroka generasi pertama lain seperti Esa Atan, 71, dan Sairi Mohd Lias, 64, juga mengambil tindakan sama.

Esa berkata tidak sepertinya dan Sairi, ramai lagi peneroka yang terlalu selesa dengan kehidupan sederhana mereka.

“Mereka tahu apa yang berlaku. Tetapi terlalu takut kehilangan semuanya dan tidak diberi maklumat cukup menyukarkan lagi mereka untuk membuat keputusan.

“Bagi mereka, Umno masih parti terbaik. Ia sukar bagi kami sebagai orang Melayu. Kami ada sikap yang tidak menggigit tangan yang menyuap kami. Tetapi kami lupa makanan yang disuap itu mungkin ada benda buruk yang akan menjejaskan kehidupan dan masa depan anak kami,” katanya.

– https://www.themalaysianinsight.com/

.