AMANAH mahu Majlis Raja-raja bincang isu 1MDB

Pimpinan Parti Amanah Negara (AMANAH) memohon isu berkaitan 1MDB dibawa ke mesyuarat Majlis Raja-raja yang akan berlangsung pada Oktober ini.

Ketua Komunikasi AMANAH, Khalid Samad berkata langkah itu perlu memandangkan tidak ada sebarang tindakan oleh kerajaan berhubung tuntutan mahkamah oleh Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat untuk merampas aset lebih AS$1bilion yang dibeli dengan dana yang diseleweng dari 1MDB di negara itu.

“Persolanan 1MDB pernah ditegur oleh Yang di-Pertuan Agong pada tahun lepas kerana pada ketika itu isu itu hangat dibincangkan.

“Seperti mana yang kita tahu perkara ini telah lama berlaku hingga ke hari ini tidak ada ada apa- tindakan oleh kerajaan Malaysia terhadap harta yang telah dirampas oleh DOJ,” katanya kepada pembererita di luar Istana Negara hari ini.

Justeru, hari ini Khalid bersama Ketua Biro Antarabangsa AMANAH, Datuk Raja Kamarul Bahrin Raja Ahmad Shah dan Naib Ketua Pemuda, Wan Anwar Wan Ibrahim menghantar sepucuk surat kepada Seri Paduka memohon perkara itu dibincangkan pada Oktober nanti.

– M’kini

.