‘Ada Melayu malu nak jadi Melayu’

SHAH ALAM – Penubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) adalah bagi mewujudkan satu platform Bumiputera atau Pribumi yang lebih progresif.

Pengasas Bersatu, Syed Saddiq Abdul Rahman berkata, ini kerana Melayu sering dikaitkan dengan stereotaip yang menjatuhkan maruah kaum itu.

“Sebagai anak Melayu, saya sedih kerana Melayu sering dikaitkan dengan budaya rasuah, Melayu layu dan pelbagai lagi stereotaip yang menjatuhkan maruah orang Melayu. Sekarang dah sampai satu tahap di mana orang Melayu malu mengaku jadi Melayu.

“Saya percaya kita perlu wujudkan satu fenomena politik baharu di mana mereka nak kekalkan identiti Melayu tetapi dalam masa sama ingin mereformasikan institusi negara. Sebab itu kita tubuhkan Bersatu,” katanya dalam wacana Sinar Harian siri ke-40 berjudul ‘Politik Malaysia: Di Manakah Melayu?’, di sini, hari ini.

Menurut beliau, walaupun Bersatu menggunakan platform Pribumi, parti itu memperjuangkan ideologi berlandaskan semangat kebangsaan.

“Contohnya, perjuangan kita adalah untuk menghapuskan rasuah dan memastikan kebebasan institusi demokrasi,” katanya.

Katanya lagi, negara juga kini sudah memasuki satu fasa politik baru iaitu politik integriti.

“Politik integriti ini buta warna, buta kaum. Jika kita lihat sekarang ada satu situasi di mana institusi yang boleh mewarnakan masa depan anak muda dibelakangkan.

“Tidak boleh, ini mesti dihentikan. Jangan sesekali guna nama Melayu untuk halalkan cara yang tidak betul,” katanya. – Sinar Harian