4 PERKARA YANG PERLU NAJIB BIMBANG MENJELANG PRU14

DARIPADA memancing undi dalam situasi ekonomi yang sukar sehinggalah berdepan pengkritik tegarnya Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Najib Razak melalui jalan getir meskipun yakin dapat memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), lapor South China Morning Post.

Dengan 100 hari lagi berbaki sebelum penggal lima tahun pentadbiran Barisan Nasional (BN) tamat, Najib masih lagi berkira-kira untuk mengadakan pilihan raya yang kemungkinan disebabkan oleh faktor penyertaan bekas mentornya, Dr Mahathir ke dalam Pakatan Harapan (PH), kata akhbar itu

Dr Mahathir, yang meninggalkan Umno sebagai tindakan protes terhadap penglibatan Najib dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), mempunyai ramai penyokong dalam kalangan Melayu malah berpengalaman selama 22 tahun sebagai perdana menteri.

Selain perkara yang dikritik Dr Mahathir, PRU14 akan menjadi medan sengit yang mengetengahkan tiga isu utama iaitu; ekonomi, sokongan pengundi kaum Cina, dan sokongan dari Sabah dan Sarawak.

Ketika pentadbiran Najib dengan bangganya memuji prestasi ekonomi negara, pihak pembangkang sebaliknya menjelaskan bahawa rakyat terbanyak tidak merasakan impak daripada pembangunan ekonomi dan terbeban dengan kenaikan kos sara hidup.

Pertumbuhan KDNK sebanyak 5.9% pada 2017 dibantu oleh pertumbuhan eksport dari tahun ke tahun yang bernilai 18.9 %.

Namun bagi Wong Chen, yang merupakan salah seorang penulis manifesto PH, pertumbuhan ekonomi negara tidak dirasai oleh rakyat di bawah.

“Ia akan jadi pilihan raya yang tertumpu kepada isu ekonomi…pengundi ekonomi (yang terdiri) daripada kira-kira 25 peratus populasi pengundi akan menentukan arah tuju pilihan raya ini,” kata Wong kepada SCMP This Week in Asia.

Laporan itu turut menyatakan mengenai sokongan Sabah dan Sarawak – yang dulunya dianggap sebagai deposit tetap BN – yang harus diberi perhatian dalam pilihan raya akan datang.

Di Sabah, Najib berdepan ancaman daripada bekas Menteri Umno Shafie Apdal, seorang anak jati Sabah yang ditendang dari kabinet ekoran kritikannya berhubung cara kerajaan menangani skandal 1MDB.

– https://www.themalaysianinsight.com

.