1MDB: INSTITUSI KITA ‘PELIHARA’ RASUAH

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen pembangkang mendesak Dewan Rakyat menjelaskan alasan kukuh usul berkaitan syarikat pelaburan strategik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ditolak.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia telah menolak dua soalan beliau berkenaan 1MDB manakala empat soalan daripada Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua.

Menurut Ahli Parlimen Gelang Patah itu, tindakan penolakan itu membuktikan Parlimen Malaysia mengamalkan kleptokrasi global kerana tidak bersedia untuk menjawab semula tuduhan penyelewengan yang didakwa di peringkat antarabangsa itu.

“Sedangkan saya cuma tanya sama ada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja membabitkan skandal 1MDB tapi saya anggap tuan speaker merujuk kepada tindakan Jabatan Keadilan (DoJ) Amerika Syarikat (AS) untuk menyerahkan aset AS$4.5 bilion aset AS, Britain dan Switzerland.

“Saya tanya adakah Perdana Menteri membalas dakwaan yang dibuat oleh pemangku timbalan pendakwa raya AS, M Kendall Day di depan Jawatankuasa Senat AS pada 17 Januari bahawa pegawai 1MDB ‘penyangak’ telah mencuri AS$4.5 bilion daripada dana 1MDB antara tahun 2009 dan 2015,” katanya.

Sementara itu, Tony Pua turut menyatakan rasa kesalnya kerana Speaker menolak semua soalan kami tanpa mengemukakan alasan yang teguh.

“Oleh kerana sudah berkali-kali ditolak dalam sesi-sesi yang dulu jadi kali ini saya fikir betul-betul soalan yang nak ditanya supaya tidak ditolak oleh speaker.

“Saya pilih soalan tidak ada kaitan dengan kes mahkamah berkenaan 1MDB, sepatutnya menteri tolong jawab bukan bagi alasan perkara ini dalam pertimbangan mahkamah,” bidasnya.

Tony Pua menyatakan empat soalannya yang ditolak antaranya, adakah Peguam Negara mengadakan sidang media mengesahkan perdana menteri menerima derma daripada Kerabat Diraja Arab Saudi sebanyak RM681 juta, kedua meminta Menteri Kewangan menyatakan senarai hutang terkini 1MDB.

“Selain itu soalan saya juga berkaitan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas SRC International yang masuk ke dalam akaun Perdana Menteri pada 2015 dan juga adakah 1MDB sudah menebus pelaburan di Singapura.

“Ini berkaitan transaksi kewangan saya tak kata mereka menipu,” katanya.

Beliau sempat menyindir, tindakan Parlimen ini kerana mempunyai speaker ‘kanggaru’ dan juga Parlimen ‘kanggaru’, itulah sebabnya pencapaian rasuah kian meningkat.

“Negara kita berdepan rasuah yang teruk kerana semua institusi kita ‘memelihara’ rasuah,” bidasnya.

– http://www.sinarharian.com.my

.